Od lat fabrykanci pragnąc nadążyć za dążeniem wielu ludzi do osiągnięcia szczupłej sylwetki, wprowadzili na rynek artykuły light. Artykuły tego rodzaju powinny mieć zniżoną wartość energetyczną o około 30% w związku do sztampowych. Mamy w związku z tym soki light, majonezy i sosy light, serki i jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w osłupienie. Najogromniejszym uznaniem cieszą się pośród konsumentów serki i jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe oraz zapewni mu słuszną sylwetkę. Często okazuje się jednakże, że zdrowa żywność typu piekarnia strzegom pod żadnym pozorem taka zdrowa do końca nie jest. Najistotniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej towaru, czyli wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, jednak w to miejsce należy zastosować wymienniki, które nie wydają się już być dorodne. Zamiast cukru mamy w artykule substancje cukrzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. Zamiast tłuszczu, w produkcie występuje skrobia korygowana bądź też guma ksantanowa, może być również mączka chleba świętojańskiego. W miejsce jaj bądź też mąki, w artykule mieści się błonnik pokarmowy.

Przeczytaj także inne artykuły:

Categories: Inne

Comments are closed.

Najciekawsze wpisy:

Nad Bałtykiem mieści się...

Posted on mar - 1 - 2017

Komentowanie nie jest możliwe